Magyar Falu Program

Projekt azonosító száma

MFP-NHI/2019

Projekt címe

A nemzeti és helyi identitástudat erősítése

Kedvezményezett neve:

Tiszakürt Község Önkormányzat

Támogatás összege

19.218.684,-Ft

Támogatás mértéke

100%

Projekt tervezett befejezési dátuma

2019. december 31.

Támogatói okirat

 

A Magyar Falu Program keretében meghirdetett „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése - MFP-NHI/2019” című pályázattal Tiszakürt Község Önkormányzata 19.218.684,-Ft támogatási összeget nyert el. Az összegből a Községi Kulturális Központ és Könyvtár épülete lett felújítva, valamint a tiszakürti rendezvények megtartásához szükséges eszközök kerültek beszerzésre.

A régi homlokzati fa ajtók és ablakok rossz állapotúak voltak, ezáltal az épület hő vesztesége magas volt. A pályázat részeként új, megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkező nyílászárók kerültek beépítésre. A régi fűtési rendszerrel rendszeresen problémák voltak, így az épületben található két rossz állapotú központi kazán cseréje is megtörtént, a jelenlegi előírásoknak megfelelő Bosch kondenzációs kazánokra. A fejlesztéseknek köszönhetően az önkormányzat számára, hosszú távon gazdaságosabbá vált az intézmény fenntartása. Az elmúlt években az önkormányzat anyagi lehetőségei nem tették lehetővé az épület kifestését, ezért a közösségi terek tisztasági festésére is sor került.

A településen rendszeresen megrendezésre kerülnek szabadtéri események is, mind a művelődési ház udvarán, mind a szabadtéri színpadnál, ezért beszerzésre került 2 darab 5x20 méteres, nagy befogadó képességgel rendelkező rendezvény sátor, amely rossz idő esetén nyújt menedéket a látogatóknak. Szintén a szabadtéri műsorok lebonyolításához beszerzésre került 100 db műanyag kerti szék és 12 db sörpad garnitúra.

A művelődési ház belső tereinek felszereltségét is fejlesztettük. A pályázat keretében új hűtőt, kombinált gáztűzhelyt, öntött vas gázzsámolyt, mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt, étkészleteket, evőeszközöket, pohárkészleteket és tárgyalószékeket vettünk.

Az épület felújítása és az új, korszerű eszközök beszerzése hozzájárulnak a tiszakürti rendezvények zavartalan lebonyolításához. A nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer fejlesztése csökkentik az önkormányzat kiadásait, így nagyobb keret jut az események, programok megszervezésére. Nagyban emeli az események színvonalát az is, hogy a művelődési ház korszerű, modern közösségi tereket tud biztosítani a látogatók számára.