Elérhetőségek:

Cím:

5471 Tiszakürt
Táncsics Mihály út 2-4.

Telefonszám:

06 56 / 318 - 051
06 56 / 568 - 048

E-mail:

tiszakurtmuvhaz[kukac]gmail.com

Közművelődési munkatárs:

Gulyás Zsófia

Könyvtáros:Tálas Ildikó

 

A művelődési ház 1960 óta várja a szórakozni, művelődni vágyókat. A szabadtéri színpadunk az arborétummal szemben található. Az önkormányzat 2003-ban 22 milliós területfejlesztési támogatással és 9 milliós önkormányzati szerepvállalással felújította a művelődési házat, melynek köszönhetően egy korszerű, többfunkciós, gazdaságosan üzemeltethető környezet áll a kultúra szolgálatában. Intézményünkben rendszeresen tartanak rendezvényeket a civil szervezetek.
 

Visszatérő rendezvényeink:  Magyar Kultúra Napja, Szavalóverseny, Majális, Falunap, Szüreti mulatság, 24 órás vetélkedő fiataloknak, Idősek napja, Falukarácsony


Községi könyvtár


Községi könyvtárunk 1959 óta működik. Nyilvános, közkönyvtári feladatokat lát el, szolgáltatásaink ingyenesek. Könyvtári állományunk 2014. XII. 31-én 10411 dokumentum. 1 folyóirat és 2 időszaki kiadvány áll az olvasók rendelkezésére. Beiratkozott olvasóink száma 130 fő, ebből 14 éven aluli 50 fő. Ha a jelentkező igényeket helyben nem tudjuk teljesíteni, akkor igény szerint könyvtárközi kölcsönzést alkalmazunk. A könyvtárban 3 számítógépet használhatnak az olvasók és a mozgáskorlátozottak részére is fenntartunk egy számítógépet.

 

2014-ben a Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése -“Tudásdepó-Expressz” a tiszakürti községi könyvtárban címen benyújtott pályázaton 7.890.088 Ft támogatást nyertünk. A projekt célja a korszerű információs, kommunikációs eszközök és a hozzátartozó szoftverek, valamint az integrált könyvtári rendszerfejlesztés beszerzése, mely minőségi változást hoz könyvtárunk életében és új szolgáltatásokkal tudjuk bővíteni a meglévőket.

 

  • A Corvina integrált könyvtári rendszerrel jelenleg is folyik a könyvtári állomány feldolgozása, melyet vonalkód olvasó és nyomtató is segít.

  • A projektor, a vászon, a hordozható számítógép ismeretterjesztő előadások, prezentációk tartására, oktatásra ad lehetőséget.

  • Többfunkciós nyomtató a helytörténeti, régi könyvek, stb. digitalizálására, könyvtári kiadványok és könyvajánlók készítésére alkalmas.

  • Az olvasók által használt számítógépek száma 2-ről 5-re emelkedett, így javul a településen élők hagyományos és online könyvtári ellátása.

  • A bejárati ajtót 1,5 szárnyasra cseréltük, ajtó nyitószerkezetét átalakítottuk, kapucsengő került felszerelésre, megvalósult a könyvtár világítás korszerűsítése, beszerzésre került egy speciális nagyító, melyek a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének növelését is szolgálják.

Várjuk községünk lakóit, könyvtárunk olvasóit, vegyék igénybe, használják az új, korszerû eszközeinket. Kiegészítő könyvtári szolgáltatásaink: nyomtatás, fénymásolás, szkennelés, laminálás.

1996-tól a községi könyvtárban készül a Tiszakürti Hírmondó, melynek célja a lakosság tájékoztatása. Negyedévente jelenik meg 230 példányban. Főszerkesztője Csabainé Huszár Zita. Az aktuális lapszám megvásárolható a könyvtárban, és a boltokban, a régebbi archivált lapszámok pedig elérhetőek a tiszakürti honlapon.